Behringer XR18

Behringer XR18 este cel mai accesibil mixer digital, din toate punctele de vedere. Daca ai asteptari de Presonus Live Series ori Behringer X32, nu ai ales bine. Dar hai sa-ti spun de ce cred eu ca ai facut alegerea perfecta.

Daca tu crezi ca in 2020 mai pui mana pe un mixer digital cu 18 intrari si 8 iesiri fizice, plus interfata audio pe USB de 18×18 la doar 439 euro… Pfff, te inseli amarnic!

Hai sa gandim practic. Ai o trupa formata din 5 instrumente: 1x set tobe, 2x chitari, 1x bas, 1x clapa si 3/4x voci.

La tobe ai 7 microfoane max (1x BD, 1x SN, 1x T1, 1x T2, 1x FT si 2x OH), chitarile merg mono (chiar daca sunt destui cu avioane in cap, in live mergi MONO!), basul merge pe direct input de n-are aer, clapa o poti lua stereo (nu de alta dar e pacat de ea la cat costa :D). Mai ai microfoanele de voci si gata.

Cu Behringer XR18 ai acoperit 6 monitoare, cu mix separat pentru fiecare dintre ele. Manipularea se realizeaza prin intermediul aplicatiei de iOS/Android/Win/Linux sau printr-un controller, folosind interfata Ethernet/Wifi sau MIDI. Atentie! Interfata USB poate fi folosita doar pentru transportul semnalului intre mixer si computer.

Daca tot am ajuns aici, ar trebui sa acopar putin subiectul USB-DAW-MULTITRACK.

Este Behringer XR18 o interfata audio multitrack?

Este. Asta inseamna ca poti inregistra, concomitent, de la 1 la 18 canale, pe track-uri separate, in functie de nevoile tale, folosind DAW-ul cu care esti familiarizat (Reaper, Pro Tools, Cubase, FL Studio, etc). Poti inregistra repetitiile ori chiar cantarile cu trupa, avand posibilitatea de a alege cum sa trimiti semnalul: analog (raw, neprocesat), pre eq (cu setarile de dinaintea egalizatorului), post eq (cu setarile care includ si egalizatorul), pre fader (incluzand toate setarile din canal -channel strip, mai putin volumul) si post fader (intreg channel strip-ul cu tot cu nivelul de volum).

Setarile audio permit folosirea a 2×2 sau 18×18 canale, la o rata de 44.1 ori 48 kHz. 2×2 va inregistra semnalul sumat in main out, procesat.

Poti controla DAW cu interfata mixerului? Nu! Dar o poti folosi pentru a crea un mix. Adica DA, poti face un virtual soundcheck!

Poti face mix? Da. Poti face virtual soundcheck? Da! Poti face summing? Da, dar nu-i vad rostul. Daca nu treci semnalul prin tranzistori, capacitori si rezistori, poti foarte bine sa creezi grupe in DAW si ai rezolvat problema. Da, vei spune, dar sigur va aduce ceva nou. Cu siguranta. Va fi nou si prost! Fiecare proces digital se adauga la coada latentelor. Deci, nu.

Software pentru Behringer XR18

Producatorul lui Behringer XR18 a creat o platforma cu care se poate comanda mixerul. Exista aplicatie pentru Android, iOS, Mac, Windows, Raspi si Linux. Aceasta se numeste X-Air sau X-Air Edit. Versiunea actuala este 1.6 iar fata de 1.5 nu a venit cu prea multe, cel putin nu pentru XR18.

Exista, totusi, o aplicatie pe care o folosesc si eu, super customizabila si intretinuta de o cumunitate intreaga de utilizatori. Bineinteles, David, creatorul acesteia depune eforturi pentru mentinerea acesteia la nivelul cerut de acestia. Aplicatia se numeste Mixing Station, vine in varianta gratuita dar va recomand achizitionarea variantei PRO. E vreo 50 de lei si crede-ma ca isi merita fiecare banut. Eu mi-am cumparat si varianta pentru PC asa ca pe laptop am o super interfata pentru mixerul asta. Mi-am customizat cateva interfete, dintre care una pentru lucrul in studio si una pentru aplicatii live; restul sunt povesti nemuritoare.

Suport Tehnic pentru Behringer XR18 puteti gasi pe grupurile formate in cadrul Facebook.

In curand voi crea un forum de discutii.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll Up